Іспанія готова підписати з Британією угоду про статус Гібралтару після Brexit вже в середу, заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес.

Про це пише ЦТС з посиланням на Європейську правду.

Альбарес сказав, що він говорив з главою МЗС Британії Девідом Кемероном у понеділок по телефону, і вони домовилися зустрітися в Брюсселі, щоб продовжити обговорення статусу Гібралтару.

Статус Гібралтару, анклаву на південному краю Іспанії, що перебуває під британським правлінням з 18-го століття, і те, як охороняти кордон з Іспанією, стали предметом суперечок після того, як Британія проголосувала за вихід з Європейського Союзу в 2016 році.

Анклав був виключений з угоди про вихід, досягнутої між Британією та ЄС.

Іспанія, Британія та Європейський Союз домовилися 31 грудня 2020 року, за кілька годин до повного виходу Британії з блоку, що Гібралтар залишиться частиною угод ЄС, таких як Шенгенська зона, а Іспанія охоронятиме порт і аеропорт доти, доки не буде знайдено довготривалого рішення.

Європейська комісія та Іспанія надіслали Британії пропозицію, яка передбачала збереження сухопутного кордону Гібралтару з Іспанією відкритим наприкінці 2022 року та забезпечення вільного руху людей.

Іспанія передала скелястий форпост у гирлі Середземного моря Британії у 1713 році, але вже давно закликає до його повернення.