Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Міністерством інфраструктури Польщі та Директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності провели перемовини на пункті пропуску "Дорогуськ". Ключове питання - напрацювання спільних рішень для розблокування кордону, пише ЦТС.

Українську делегацію представляв заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, представники Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України. З польського боку участь взяли міністр інфраструктури Польщі Анжей Адамчик, державний секретар міністерства Рафал Вебер, представники МВС, Міністерства фінансів, митних та прикордонних служб.

Директорат ЄС (DG MOVE) представляла керівниця - Магда Копчинська. Долучились представники офісу єврокомісара з питань транспорту. 

"Ключова вимога протестувальників - це повернення до системи дозволів. Ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі", - підкреслили у Мінрозвитку.

Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року. 

У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили.

"Сторони продовжують пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію", - зазначили в відомстві.

Нагадаємо, блокування польськими перевізниками руху вантажівок на трьох напрямах пунктів пропуску на кордоні з Україною триває понад тиждень. Згідно з офіційною інформацією Міністерства інфраструктури, на кордоні простоює приблизно 20 тисяч машин.