Влада Фінляндії в разі потреби готова закрити всі пункти перетину кордону з росією, де останнім часом збільшилося прибуття громадян Ємену, Сирії, Іраку та інших країн без віз та документів, заявив глава кабміну країни Петері Орпо, пише ЦТС.

"Ситуація уважно відстежується. Уряд тримає ситуацію під контролем, і ми діятимемо відповідно до ситуації", - сказав він.

Орпо зазначив, що рф дозволяє біженцям з третіх країн перетинати кордон без документів. Саме через це зміни було розпочато суворий моніторинг та підготовку.

"Тепер все залежить від того, як розвиватимуться події. За потреби ми можемо швидко відреагувати. Ми хочемо гарантувати безпеку кордонів Фінляндії", - додав він.

Закони Фінляндії дозволяють приймати біженців лише в одному пункті перетину кордону, наприклад, аеропорту Гельсінкі-Вантаа.

"Таким чином, це дозволяє обмежити рух на кордоні, закрити прикордонні пункти, а якщо це штучно викликана ситуація, що загрожує національній безпеці, при необхідності всі прикордонні пункти можуть бути закриті, а прийом претендентів на притулок може бути зосереджений десь ще", - сказав глава уряду.

Раніше прикордонники Фінляндії повідомляли про масове прибуття громадян з країн Африки та Близького Сходу з рф без документів та віз в останні дні, всі вони вимагають притулку на фінському кордоні.