Оператор громадського транспорту Берна - BERNMOBIL - розпочав 1 листопада 2023 року регулярну експлуатацію перших вагонів трамваю сімейства Tramlink після етапу випробувань, який тривав кілька місяців.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Контракт на постачання 27 низькопідлогових вагонів трамвая колії 1000 мм (20 одиниць з двома кабінами керування та 7 одиниць з однією кабіною) було підписано з компанією Stadler наприкінці 2019 року. Постачання мають завершитися до 2025 році.

Спочатку трамваї Tramlink курсуватимуть по лінії 7, а у 2024 році замінять вагони двох серій на лінії 6, термін експлуатації яких добігає кінця.

Семисекційні вагони Tramlink завдовжки 42,5 м та шириною 2,3 м розраховані на перевезення до 250 пасажирів. У вагонах із двома кабінами управління є 56 місць для сидіння, з однієї - 71 місце. Салони оснащені системами інформування пасажирів, кондиціювання повітря із вимірюванням концентрації вуглекислого газу для мінімізації енергоспоживання. Встановлено камери заднього виду замість звичайних дзеркал.

Система-порадник допомагає водієві уникати зіткнень із іншими учасниками дорожнього руху. Крім того, Tramlink обладнані інноваційними візками для безшумного та плавного ходу вузькими вулицями історичного центру Берна з кривими малого радіусу.

Трамваї сімейства TRAMLINK експлуатуються в містах Ерфурт і Росток (обидва Німеччина), Гмунден (Австрія) та Сантос (Бразилія). Незабаром розпочнуться перевезення пасажирів у Єні (Німеччина) та Мілані (Італія).

У Швейцарії вагони Tramlink курсують лініями Waldenburgerbahn у кантоні Базель-Ландшафт, Limmattalbahn - у кантоні Цюріх та Lugano-Ponte-Tresa-Bahn - у кантоні Тичино.

Трамвай Tramlink для Берна удостоєний престижної нагороди Red Dot Design Award 2023.