За клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС наклав арешт з позбавленням права на відчуження та розпорядження майном у кримінальному провадженні щодо незаконного заволодіння майновим комплексом стратегічного об’єкту - КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Мова йде про будівлю старого терміналу та майно аеропорту у кількості 2488 одиниць, корпоративні права ТОВ "Одеса Аеропорт Девелопмент", а саме на 75% прав на ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса", а також приміщення нового терміналу загальною площею 26 700 кв.м.

Нагадаємо, 29 серпня 2023 року за процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні майновим комплексом стратегічного об’єкту - КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності 5 особам, серед яких колишній Одеський міський голова, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та 2 відомих в регіоні бізнесмени.  

Було встановлено, що у 2011 році група осіб розробили та реалізували злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного об’єкту - міжнародного аеропорту перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів. В результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над вказаним об’єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку.

Натомість, особи які отримали контроль над аеропортом роками привласнювали дохід від його діяльності. Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно було заставлено у банк для отримання кредиту, який не погашали. Внаслідок таких дій місцевому бюджету було завдано збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн, частина з яких, а саме 118 млн грн, це вартість аеропорту, а інша - незаконно привласнений прибуток.