Російське федеральне агентство повітряного транспорту ("Росавіація") рекомендувало авіакомпаніям країни-агресора не використовувати для польотів за межі рф літаки "Державної транспортної лізингової компанії" (ГТЛК).

Як пише ЦТС, про це сьогодні повідомив російський Інтерфакс.

"Рішення прийняте через ризик арешту літаків іноземних дочірніх компаній ГТЛК, які проходять процедуру банкрутства", - сказав співрозмовник інформагентства.

Виключення будуть зроблені лише для рейсів в білорусь і Туреччину.

Джерело Інтерфаксу додало, що обмежувальна рекомендація діє з сьогоднішнього дня і "до особливого рішення".

Законтрактовані у російської "Державної транспортної лізингової компанії" літаки є у флоті авіакомпаній "Аерофлот", "Росія" і S7.

Раніше в 2023 році Високий суд Ірландії ухвалив рішення про ліквідацію закордонних дочірніх компаній ГТЛК - GTLK Europe Capital DAC та GTLK Europe Designated Activity Company.

Нагадаємо, що після того як росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, Євросоюз та США закрили небо для російських літаків. ЄС також заборонив європейським компаніям постачати, здавати в лізинг, надавати технічне обслуговування та страхувати літаки в рф.

У березні минулого року Управління цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) вирішило призупинити сертифікати льотної придатності для російських літаків. Росія у відповідь почала переводити літаки на російську реєстрацію.

Пізніше ірландський лізингодавець SMBC Capital Aviation повідомив, що втратив 1,6 млрд дол. через крадіжку росією 34 літаків.