Станом на 26 вересня 2023 року в українських морських портах залишаються заблокованими 50 із 100 суден, які знаходилися там на момент повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. 42 з цих суден належать іноземним судновласникам.

Як передає ЦТС, про це повідомив керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко.

"29 з них - в портах Миколаївської області, 14 - в Херсоні, 5 - в Маріуполі. В портах Одеської області з різних причин залишаються 2 морських судна з числа 41, що були блоковані 24/02/2022", - написав Клименко у Facebook.

Зазначається, що зі згаданих 50 суден 15 належать компаніям-судновласникам з країн ЄС (з них 8 – з Греції, 3 - Мальти, по 1 судну - Болгарії, Німеччини, Естонії, Данії), 14 - судновласникам Туреччини, 8 - судновласникам України.

"Серед інших судновласників - компанії з Норвегії та Китаю, Великої Британії, Чорногорії, Бангладеш, Маршаллових Островів, Лівану, Єгипту, Сінгапуру", - додав Андрій Клименко.

Нагадаємо, що у серпні-вересні по оголошеному Україною тимчасовому коридору у Чорному морі з портів Одеської області змогли вийти п’ять суден, які знаходилися там з моменту початку широкомасштабної війни.