Сполучені Штати та Європейський Союз 9 вересня в рамках саміту G20 в Індії розкрили концепцію нової міжконтинентальної транспортної системи, яка з'єднає Індію з Європою.

Як пише ЦТС з посиланням на Ліга.Бізнес, про це повідомляється на сайтах Білого дому та Єврокомісії.

Ідея полягає у створенні транспортного коридору з Індії через Аравійське море до ОАЕ, а потім через Саудівську Аравію, Йорданію, Ізраїль - до Європи.

Проект також передбачатиме прокладання нового підводного кабелю та створення інфраструктури для транспортування енергії.

Поки що жодних зобов'язань сторони на себе не брали, але вони збираються розробити план дій щодо цього проекту протягом наступних 60 днів.

Президент США Джо Байден упевнений, що коридор створить "безмежні можливості" для залучених країн, значно спростить торгівлю та експорт чистої енергії та сприятиме розвитку країн Близького Сходу.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн також упевнена, що створення нового транспортного коридору стане історичною подією. "На сьогодні це буде найшвидшим маршрутом між Індією, Перською затокою та Європою", - сказала вона. За її прогнозами, торгівля між Індією та Європою внаслідок запуску транспортного коридору прискориться на 40%.

FT вказує, що для США цей проект може стати противагою зростанню китайського впливу в регіоні та може розглядатися як конкурент китайського проекту "Один пояс - один шлях".