В "Кернел" проінформували, що з початку вересня російські війська завдали вже декілька повітряних ударів по об’єктам компанії та компаній-партнерів на Дунаї.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це, зокрема, йдеться в повідомленні "Кернел" на Варшавській фондовій біржі.

"Російські безпілотники завдали шкоди безлічі критично важливих об'єктів, зокрема резервуарам для зберігання рослинної олії, устаткуванню, необхідному для перевалки (включно з трубопроводами), залізничним приймальним спорудам, залізничним цистернам, що очікують на розвантаження, та адміністративній будівлі", - заявили в компанії.

Там додали, що 2 вересня росія атакувала ключову портову інфраструктуру Дунаю в Україні, важливу для діяльності дочірніх компаній агрохолдингу "Кернел", що займаються експортом соняшникової олії з регіону.

3 вересня рф атакувала склади зерна, якими управляє портовий оператор у Дунайському регіоні, який надає "Кернелу" послуги з перевалки зерна.

"У результаті було повністю зруйновано два плоских сховища загальною місткістю 5 тис. тонн, а ще два плоских сховища такої ж місткості дістали ушкодження і тимчасово не можуть бути використані для накопичення зерна", - наголошується в інформації.

6 вересня стався ще один удар, націлений, зокрема, на активи компанії в дунайських портах, однак, на щастя, істотної шкоди не було завдано, хоча оперативна діяльність таких активів була порушена.

Загалом, агрохолдинг повідомив, що за серпень 2023 року експортував лише 92 тис. т зерна, 67 тис. т соняшникового шроту і 98 тис. т соняшникової олії.

19 серпня "Кернел" оцінив втрати від російських обстрілів у липні-серпні щонайменше в 32 млн дол.

Нагадаємо, що в ніч на 19 липня, коли порт Чорноморськ зазнав ракетної атаки з боку росіян, було вражено ключовий портовий термінал компанії. На відновлення зруйнованих потужностей, за попередніми оцінками, знадобиться не менше року.