В рамках проекту "Розвиток Транс’європейської транспортної мережі", що реалізується Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), будуть капітально відремонтовані під'їзні шляхи до пунктів пропуску на західному кордоні. Йдеться, зокрема, про автомобільну дорогу М-09 Тернопіль - Львів - Рава-Руська до міжнародного пункту пропуску Рава-Руська - Гребенне.

Як пише ЦТС, про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зазначається, що спеціалісти ЄБРР вже провели аудит безпеки дорожнього руху, аналіз економічної доцільності інвестицій, екологічну та соціальну оцінку проекту та вирішили спрямувати частину коштів на капітальний ремонт частини автомобільної дороги М-09.

Автомобільна дорога M-09 Тернопіль - Львів - Рава-Руська, км 129+807 - км 191+877 була включена як компонент Кредитної Угоди з ЄБРР. На реалізацію було перерозподілено 182 млн євро.

В міністерстві нагадали, що в 2020 році між Україною та ЄБРР було підписано кредитну угоду, згідно з якою сума позики ЄБРР на будівництво та розвиток доріг складала євро 450 млн. При цьому співфінансування ЄІБ становило додатково 450 млн євро.

У зв’язку з початком повномасштабного збройного вторгнення рф та активними бойовими діями, початок реалізації проєкту у запланованих обсягах  в рамках проєкту "Розвиток Транс’європейської транспортної мережі" було вимушено призупинено.