Потужності по перевалці нафти в порту Новоросійськ на Чорному морі можуть бути збільшені на 15 млн тонн.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це заявив президент російської "Транснєфті" Ніколай Токарєв.

"Сьогодні вирішується завдання щодо розширення транспортного потенціалу цього південного порту. Порт готовий до такої задачі", - сказав він.

Наприкінці 2022 року Токарєв говорив, що Новоросійський морський порт наростив потужності експорту малосірчистої нафти до 40 млн т, і розпочався другий етап розширення потужностей порту - до 52 млн т. Розширити пропускну спроможність порту "Транснєфть" має намір у 2025 році.

Нагадаємо, на цьому тижні стало відомо, що страхові компанії повідомили фрахтувальникам суден, які працюють з чорноморськими портами росії, про підвищення додаткових платежів, відомих як "премії за воєнний ризик".

Ще в 2022 році, після початку вторгнення рф в Україну, до загальної вартості страхування танкерів була додана надбавка за військовий ризик. Але після успішних українських атак в серпні на десантний корабель в порту Новоросійськ і танкер біля Керченської протоки військові ризики для суден в російських портах суттєво зросли, відзначають трейдери. Тому премія за військовий ризик була збільшена з приблизно 1% вартості вантажу до 1,20-1,25%.

Раніше в компанії "КазТрансОйл" заявили, що можуть перенаправити казахстанську нафту з Новоросійська до порту Усть-Луга, якщо безпекова ситуація на Чорному морі погіршиться.