Служба безпеки України показала надводні дрони SeaBaby ("Морський малюк") власної розробки, які атакували Кримський міст, а також російський десантний корабель "Оленегорський горняк" і танкер SIG, пише ЦТС.

"Морські надводні дрони - унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі - "Оленегорский горняк" і нафтовий танкер SIG", - заявив голова СБУ Василь Малюк.

Він додав, що над розробкою даних дронів і їх виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтішники.

"Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів", - підкреслив він.

Розповідаючи більш детально про спецоперації, голова СБУ відзначив, що саме Служба безпеки була автором відповідних оперативних задумів та подальшої їх успішної реалізації разом із Військово-морськими силами ЗСУ. "Ми підходимо виважено до кожної спецоперації на морі. По суті, сім раз відміряємо і один раз відрізаємо. Але робимо це швидко і мобільно", - зазначив керівник Служби безпеки.

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року обладнані бойовою частиною 850 кг. Для враження десантного корабля "Оленегорський горняк" і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

Малюк підкреслив, що всі вражені спецслужбою цілі є законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права.

Також він зазначив, що західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але активно переймають унікальний досвід СБУ.

Без названия