До кінця 2023 року в Латвії повинні почати курсувати електропоїзди виробництва чеської компанії Škoda Vagonka. Це мало статися раніше, але, за словами виробника рухомого складу, на терміни постачань поїздів вплинула російська агресія проти України.

Як пише ЦТС з посиланням на jauns.lv, міністр транспорту Латвії Яніс Вітенбергс зазначив, що чеська компанія доставить до Латвії всі 32 електропоїзди, але через вплив війни постачання дев'яти поїздів перенесено на червень наступного року.

В свою чергу, голова правління Škoda Vagonka Мартін Беднарж заявив, що 23 електропоїзди буде доставлено Pasažieru vilciens (державна компанія, що здійснює пасажирські залізничні перевезення в Латвії. - ЦТС) до кінця поточного року.

Керівник Škoda Vagonka у регіоні Центральної та Східної Європи Зденек Свата зазначив, що випробування перших поїздів вже успішно завершено, і проект перебуває на заключній стадії.

Коментуючи затримку з постачанням поїздів, Свата повідомив, що на весь процес суттєво вплинула зміна планів виробництва та випробувань у зв'язку із війною росії в Україні. Спочатку, за його словами, випробування поїздів планувалося проводити на українській інфраструктурі, але через військові дії їх довелося перенести до Латвії.

Він також додав, що сталь, яку спочатку планувалося закуповувати в Україні, через війну довелося придбати в Швеції та Бразилії.

Раніше повідомлялося, що через війну Škoda Vagonka також змінила маршрут доставки електропоїздів до Латвії, оскільки спочатку планувала логістику залізницею через територію Словаччини, України та білорусі.

Škoda виграла конкурс на постачання електропоїздів до Латвії в 2019 році. Сума контракту склала 242 млн євро.