Міністерство закордонних справ України прокоментувало заяву міністерства оборони країни-агресора рф щодо огляду та обстрілу 13 серпня судна Sukru Okan, що прямувало до порту Ізмаїлпише ЦТС.

У відомстві зазначили, що ВМС рф грубо порушили Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права.

"Такі дії стали черговим прикладом цілеспрямованої політики росії щодо створення загроз свободі навігації та безпеці торговельного мореплавства в Чорному морі, - йдеться в повідомленні.

У міністерстві закликали міжнародну спільноту вжити рішучих заходів задля унеможливлення дій рф, які перешкоджають мирному проходженню суден в Чорному морі.

В МЗС підкреслили, що росія має бути позбавлена можливості блокувати міжнародні маршрути в Чорному морі, зокрема до українських морських портів.

"У цьому зв’язку Україна закликає партнерів посилити зусилля задля збереження функціонування Чорноморської зернової ініціативи, яка відіграє ключову роль в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки", - підсумували у Міністерстві закордонних справ України.