Єдине у світі судно-перекид FLIP, здатне перебувати на воді як у горизонтальному, так і у вертикальному положенні, пішло на злам, повідомляється на сайті Інституту океанографії Скрипса (США), якому належало судно і в чиїх інтересах пропрацювало понад 50 років.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Платформа була розроблена, щоб вивчати висоту хвиль, акустичні сигнали, температуру води та її щільність. У вертикальному положенні судно залишалося надзвичайно стійким та тихим.

"Можливо, це було найнезвичайніше судно з коли-небудь побудованих у світі, і ті, хто на ньому працював, пам'ятають, що воно було надзвичайно ефективним. 3 серпня FLIP завершив свою кар'єру", - йдеться в повідомленні.

Три роки тому експерти визначили, що витрати на ремонт FLIP будуть недоцільними, та рекомендували відправити його на утилізацію. Судно, форма якого була схожа на бейсбольну биту, відбуксовано на суднообробну верф, через шість років після його останнього рейсу.

Назва судна розшифровується як FLoating Instrument Platform - плавуча інструментальна платформа. Поруч із вихідним значенням акронім звучить як англійське слово "сальто" чи "перекид". Така гра слів була не випадковою: від усіх інших суден, військових та торговельних, FLIP відрізняла одна унікальна здатність. Він міг перевернутися перпендикулярно до поверхні моря і поринути кормовою частиною під воду, залишивши над водою тільки носову частину.

"Екіпаж FLIP мав бути підготовлений до нетрадиційної експлуатації судна, що потребувало спеціальних навичок та уваги до деталей. Члени екіпажу виявляли певну хоробрість у процесі перевертання судна. Повний перехід від горизонтального до вертикального положення у морі займав 30 хвилин. 29 із цих хвилин проходили непомітно, а в останню хвилину перехід у вертикальний стан різко прискорювався. Це була болісна хвилина. Усім, хто був на борту, треба було вчитися не панікувати", - наголошують в Інституті.

Інститут океанографії Скриппса залишив одну зі стріл FLIP, вона, як і раніше, використовуватиметься для спуску інструментів у воду.