Кабінет міністрів України затвердив порядок використання АТ "Укрзалізниця" пільгового кредиту від уряду Франції у розмірі 37,6 млн євро на закупівлю рейок.

Про це повідомив представник уряду у ВРУ Тарас Мельничук, передає ЦТС.

"Передбачено спрямування кредитних коштів в сумі 37 млн 600 тис. євро, які надходять відповідно до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Франції щодо фінансової підтримки проекту постачання рейок, акціонерному товариству "Українська залізниця", Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури за спеціальним фондом державного бюджету на реалізацію проекту за новою бюджетною програмою "Реалізація спільного з Урядом Французької Республіки проекту постачання рейок акціонерному товариству "Українська залізниця", - йдеться в повідомленні.

Затверджено Порядок використання зазначених коштів

Рамковим договором передбачене фінансування закупівлі рейок за рахунок пільгового кредиту уряду Франції у сумі 37,6 млн євро, що дозволить частково забезпечити потреби АТ УЗ у рейках на 2023 рік у обсязі 18,9 тис. т (близько 145 км рейок).

Умовами Рамкового договору передбачене 100-відсоткове фінансування закупівлі, АТ "Укрзалізниця" відшкодовує кредит протягом 35 років, 14 з яких пільгові, за відсотковою ставкою 0,0161% на рік.

Зазначимо, що внаслідок окупації та руйнування був знищений єдиний виробник залізничних рейок в України - ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь", - у зв’язку з чим виник дефіцит матеріалів, необхідних для ремонту залізничної колії.

Реалізація проекту постачання рейок для АТ УЗ дозволить відновити об’єкти інфраструктури, пошкодженої внаслідок військових дій.