На державних дорогах Івано-Франківщини триває обстеження мостів.

Як пише ЦТССлужба відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області уклала договір із ДП "ДерждорНДІ" на обстеження мостових споруд та уточнення технічної документації до них.

Перевірки вже здійснено на мосту через Дністер у селі Устечко, що на дорозі Р-24 Татарів - Кам’янець-Подільський і розпочато на Н-09 Мукачево - Львів.

"За результатами обстежень і паспортизації всі дані потрапляють до Аналітичної експертної системи управління мостами (АЕСУМ), яка необхідна для формування стратегічних і тактичних кроків щодо відновлення мостів, підтримання їх працездатності і забезпеченням максимальної ефективності ремонтних робіт та оптимізації використання фінансових ресурсів", - йдеться в повідомленні.

Також у Службі відновлення та розвитку інфраструктури зазначили, що в умовах воєнного стану насамперед здійснюються стратегічно важливі заходи. Одним із пріоритетних завдань є належне утримання мостових споруд.

"У 2023 році завершено будівництво мосту в селі Рожнів на Р-24 Татарів - Кам’янець-Подільський. У межах експлуатаційного утримання державних доріг здійснюються роботи на кількох мостах Івано-Франківщини: завершено ремонт мосту в с. Верхній Вербіж та с. Пістинь на Р-24, на цій же дорозі триває ремонт мосту в с. Стопчатів та с. Устечко, крім того, розпочато ремонт двох мостових переходів на Н-09 Мукачево-Львів у м. Яремче", - додали у відомстві.

Для перевірки стану мостів в Україні на виконання рішення РНБО від 23 червня 2023 Урядом створено спеціальну комісію. 

Зараз в Україні налічується близько 28,5 тис. автомобільних та залізничних мостів. Середній вік більшості автомобільних мостів - понад 60 років, понад 30% мостів у критичному стані. Близько 350 - зруйновані або пошкоджені внаслідок бойових дій.