Віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що попри те, що консультації з партнерами по зерновій ініціативі тривають, США вже заявили про підтримку України у розвитку альтернативних експортних шляхів з транспортування українського збіжжя та фінансуванні проектів сільського господарства, пише ЦТС.

Під час візиту до Одеського порту керівниця Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер оголосила про виділення додаткових 250 млн доларів. Таким чином загальний обсяг інвестицій в рамках програми підтримки сталості агросектору складає 350 млн доларів.

"Американці бачать перспективу також у розширенні та модернізації Дунайського портового кластеру. Цифри говорять самі за себе. У минулому році ми мали загальний обсяг у 16 млн тонн вантажів. Тільки за перше півріччя цього року наростили обсяг уже до 15 млн тонн, а рік очікуємо завершити на показнику в понад 25 млн тонн, що складає більше чверті від усього товарообігу", - підкреслив Кубраков.

За його словами, такі цифри стали можливі завдяки запуску додаткових потужностей та обробці нової номенклатури вантажів. Розпочато експлуатацію більш як 20 нових морських терміналів, зокрема в Ренійському порту відкрився контейнерний термінал (до цього часу дунайські порти не обробляли контейнери взагалі). У травні цього року встановлено абсолютний місячний рекорд вантажоперевалки - 3,2 млн тонн, і добовий рекорд - 112 тисяч тонн.

"Повертаючись до продовження зернової ініціативи. Глибоководні порти замінити складно. Навіть в обмеженому вигляді за останній рік понад тисяча суден експортували майже 33 млн тонн української агропродукції до 45 країн світу. З них понад 6 млн тонн отримали країни, які потерпають від продовольчої кризи чи взагалі знаходяться на межі голоду. Понад 60% відсотків агроекспорту через зерновий коридор спрямовано до країн Азії та Африки. Світ міг отримати близько 50 млн тонн за умови нормального функціонування ініціативи, проте росія продовжує загрожувати світу голодом. Наша глобальна відповідальність полягає в тому, щоб цього не допустити", - підсумував міністр.