Національний оператор пасажирських та вантажних перевезень залізниць Туреччини TCDD Taşımacılık ввів в експлуатацію перший електропоїзд турецького виробництва, який почав курсувати між містами Адапазари на північному заході країни та Гебзе на схід від Стамбула.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Електропоїзд, розроблений та побудований турецькою компанією TÜRASAŞ, розрахований для експлуатації зі швидкістю 160 км/год на лініях, електрифікованих на змінному струмі напругою 25 кВ та частотою 50 Гц. Усього на даному маршруті завдовжки 100 км з 11 зупинками вводиться 5 пар поїздів.

Основними постачальниками комплектуючих для нового рухомого складу стали турецькі компанії Aselsan (бортова апаратура управління рухом поїзда), Bozankaya (візки) та TÜRASAŞ (тягове обладнання).

Новий рухомий склад повинен був надійти оператору TCDD Taşımacılık вже в 2019 році, а вводити його в експлуатацію планували з 2020 року. Однак цю подію довелося відкласти через пандемію коронавірусу, а також у зв'язку зі створенням компанії TÜRASAŞ, утвореної в результаті злиття трьох інших турецьких виробників рухомого складу - TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ та TÜDEMSAŞ.

Нові електропоїзди можуть випускатися у трьох-, чотирьох-, п'яти- та шестивагонному виконанні для використання на регіональних та міжміських маршрутах. На даний момент завершено будівництво двох передсерійних зразків та одного серійного.

До кінця 2024 року планують випустити ще чотири поїзди, до кінця 2025 року їх загальна кількість зросте до 15, а до 2031 року - до 56.