Пасажиропотоки світової авіації відновлюються швидше, ніж прогнозувалося - в 2023 році авіаперельоти здійснять близько 4,35 млрд пасажирів, що наближається до 4,54 млрд в 2019 році.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це йдеться в опублікованому новому прогнозі Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA).

Обсяги вантажних перевезень очікуються за підсумками поточного року на рівні 57,8 млн т, що менше 61,5 млн т, перевезених у 2019 році. Це пов'язано з різким уповільненням обсягів міжнародної торгівлі.

Натомість, IATA покращила свій прогноз прибутку авіаційної галузі у 2023 році вдвічі - з 4,7 млрд дол. до 9,8 млрд дол.

"Зростанню прибутковості сприяють кілька позитивних подій. Китай зняв обмеження через COVID-19 раніше, ніж очікувалося. Доходи від вантажних перевезень залишаються вищими за допандемійний рівень, хоча обсяги не зросли. Що стосується витрат, то спостерігається певне полегшення. Ціни на авіаційне паливо, хоча і залишаються високими, але в першій половині року знизилися", - прокоментував ситуацію гендиректор ІАТА Віллі Волш.

Водночас економічне та геополітичне середовище створює кілька ризиків для прогнозу. Передусім, різні країни різними темпами борються з інфляцією. Більш раннє або більш низьке завершення підвищення облікових ставок центробанків може стимулювати ринки до кращого прогнозу на кінець року.

При цьому ризик рецесії залишається. Якщо рецесія призведе до скорочення робочих місць, перспективи галузі можуть погіршитися.