На засіданні Кабінету міністрів за ініціативи Мінвідновлення ухвалено порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування, а також заборони подальшого його руху.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Постанова уряду дозволить інспекторам Державної служби України з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") слідкувати за дотриманням вагових норм перевізниками.

Новий інструмент направлений, у першу чергу, на збереження доріг, особливо там, де не встановлені системи автоматичного зважування у русі.

"Відновлення транспортного сполучення зі звільненими територіями: ремонт дорожнього покриття, встановлення тимчасових переправ і капітальний ремонт зруйнованих мостів - один з пріоритетів міністерства впродовж останнього року. російські окупанти нанесли дорожній інфраструктурі величезні збитки, і відновлення всієї галузі - питання років. Надзвичайно важливо зберегти те, що вже відновлено або вціліло", - наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Снргій Деркач.

Урядовою постановою передбачено: право зупинки авто з ознаками перевантаження та супроводу його для зважування до найближчого спеціально облаштованого майданчика (не далі ніж 50 км); можливість використовувати спеціальний блокуючий пристрій, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування чи виправляти порушення у випадку підтвердження перевищення дозволених норм.

Також визначено ознаки, за яких автомобіль може супроводжуватися на зважування інспектором ДСБТ: завантаження вище бортів; просідання вузлів підвіски; відсутність товарно-транспортної накладної чи відмова її пред‘явити.

Зазначається, що інспектори ДСБТ зобов’язані фіксувати спілкування із водієм на боді-камеру.