У Вилківській територіальній громаді в Ізмаїльському районі Одеської області для перевезення диких тварин на Білгородський острів, розташований в українській дельті Дунаю, побудували та зареєстрували спеціальний самохідний понтон. Команда Rewilding Ukraine та співробітники Дунайського біосферного заповідника випустили на острів 20 ланей європейських та 20 оленів благородних.

Про це пише ЦТС з посиланням на Юг.Today.

"Завдання з транспортування та випуску оленів і ланей було не з легких, враховуючи всі обмеження воєнного часу, а також новий і складний досвід створення та реєстрації самохідного понтону для перевезення тварин. Але нам все вдалося. І понтон ще не раз послужить для підтримки майбутніх випусків диких тварин в українській дельті", - повідомив фахівець з транслокацій тварин Rewilding Ukraine Олексій Пудовкін.

Білгородський - острів площею близько 2200 гектарів, розташований в самому серці української дельти Дунаю. Він є частиною Дунайського біосферного заповідника, який активно підтримав випуск ланей та оленів.

За останні роки команда Rewilding Ukraine разом з партнерами повернула водяних буйволів, диких коней, а також невелику кількість благородних оленів та ланей на острів Єрмаків, з метою покращення природного випасу в дельті. Оскільки лані та олені чудово плавають, вони вже почали переселятися на сусідні острови в пошуках їжі та освоювати навіть румунську територію дельти. Передбачається, що цей новий випуск тварин на Білгородському сприятиме більш швидкому формуванню стійких популяцій лані європейської та оленя благородного в дельті Дунаю. Також заплановані наступні випуски у майбутньому.

Лані та олені, випущені в дельту Дунаю, прибули із заходу України, подолавши відстань близько 1000 км, щоб оселитися у своїй новій домівці. Зараз сприятливий час для їх перевезення, поза сезоном розмноження та періодом, коли самки народжують малят. Після довгої дороги всі тварини почуваються добре і є здоровими. Вони одразу ж вистрибнули з баржі і почали досліджувати острів.

Грант від Європейського фонду повернення диких тварин (European Wildlife Comeback Fund), заснованого Rewilding Europe, зробив можливим цей випуск травоїдних тварин в українській частині ревайлдинг ландшафту дельти Дунаю. Половина коштів була використана на придбання тварин, а решта - на придбання, реконструкцію та облаштування самохідного понтону для перевезення їх на острів.

Screenshot_3-2-960x640

Screenshot_1-3-1024x574

Screenshot_2-5-1024x547