У 2024 році в агломерації Лісабону почне курсувати новий вид громадського електротранспорту. Йдеться про річкові електричні пороми, що сполучають столицю Португалії з передмістями на іншому березі річки Тежу (Тахо).

Поромний оператор Transtejo e Soflusa вже отримав перше із 10 суден нового покоління, пише ЦТС.

Електричний річковий пором Cegonha-Branca ("Білий лелека") був збудований на іспанській верфі Astilleros Gondán. Судно довжиною 40 м здатне перевозити до 540 пасажирів. Системи живлення, автоматизації, накопичення енергії та рушійна установка були встановлені шведсько-швейцарською компанією ABB (Asea Brown Boveri Ltd), яка спеціалізується на розробці та виробництві технологічних рішень для енергетики та машинобудування. Електричний пором оснащений акумуляторною батареєю ємністю 1860 кВт/год.

Запровадження електричних поромів в агломерації Лісабону є ключовою частиною стратегії Португалії щодо досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. За оцінками ABB, нові судна допоможуть оператору Transtejo e Soflusa скоротити викиди CO2 уздовж річки Тежу на майже 6500 тонн щороку, що еквівалентно викидам від 1400 легкових автомобілів. Очікується, що перші електричні пороми будуть введені в експлуатацію вже наступного року. Зараз судно Cegonha-Branca проходить процес легалізації у відповідних реєстрах Португалії, а Transtejo e Soflusa готує персонал до обслуговування нового типу поромів.