Технічна готовність двостороннього пірсу Risoil, який компанія побудувала в порту Чорноморськ, досягла 100%.

Як пише ЦТС, про це сьогодні повідомили в Risoil, додавши, що попереду введення пірсу в експлуатацію. Але, як стало відомо, з цим виникли певні складнощі через претензії з боку правоохоронних органів.

"Група компаній досі змушена доводити своє прагнення та юридичне право реалізувати один із найбільших інвестпроектів у портовій галузі за останні роки", - заявили в Risoil, розповівши, що для вирішення проблеми навіть довелося провести засідання Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів, куди були запрошені представники правоохоронних органів.

Як пояснили ЦТС в компанії, до проекту мають питання cтолична і одеська поліція, а також СБУ. Силовики порушили 5 кримінальних проваджень. В межах одного з них місцеву владу підозрюють в незаконній передачі в оренду землю, на якій побудовано пірс. Також компанію підозрюють в начебто службовій підробці документів на гідротехнічну споруду.

Голова парламентської спецкомісії Галина Янченко за підсумками засідання заявила: "Враховуючи все, що ми сьогодні почули, якщо справа не зрушиться з місця, ми розглянемо можливість подати колективне депутатське звернення до НАБУ, Державне бюро розслідувань. Далі вже ці та інші органи будуть з’ясовувати справжню мотивацію тих, хто роками чинить такі перешкоди".

Нагадаємо, що будівництво об’єкту стартувало в квітні 2021 року. Задля його реалізації Risoil домовився з АМПУ відносно днопоглиблення. В січні 2022 року АМПУ завершила днопоглиблювальні роботи на підходах до споруди. Це дозволить обробляти судна з осадкою до 15 м.

Як наголошували в Risoil, такий двосторонній пірс є унікальним для українських портів. Для нього буде поставлено суднонавантажувальну систему на шість стріл, кожна продуктивністю до 1500 т на годину, а також пневматичний суднорозвантажувач номінальною продуктивністю 600 т на годину.