У Києві планують ввести безготівкову оплату у маршрутках вже цьогоріч. Нині триває робота щодо приєднання приватних перевізників до автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП), повідомив заступник начальника департаменту управління проєктами КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Роман Деркач.

Про це пише ЦТС з посиланням на Вечірній Київ. 

"Для введення безготівкової оплати у маршрутках потрібне обладнання рухомого складу транспорту приватних перевізників валідаторами або альтернативними інструментами валідації та обліку оплати проїзду. Прикладемо максимум зусиль, щоб це відбулось у 2023 році", - зазначив він.

Восени 2022 року оплата карткою запрацювала на всіх автобусних маршрутах Києва, а минулого місяця - і в Київській кільцевій електричці.

Безготівкова оплата в електричні нині працює у тестовому режимі. Валідатори встановили на зупинках "Протасів Яр", "Київ-Деміївський", "Лівий Берег", "Лівобережна", "Київ-Дніпровський", "Русанівка", "Троєщинам, "Троєщина-2", "Почайна», "Зеніт", "Рубежівський", "Святошин", "Борщагівка", "Київ-Волинський", "Караваєві дачі", "Сирець" та "Вишгородська".

Безготівковий проїзд у громадському транспорті став можливим завдяки розвитку системи АСОП, яку запровадили у столиці ще 2018 року.

"Київ отримав зручний інструмент контролю пасажиропотоку як в наземному транспорті, так і в метрополітені. Цей інструмент дозволяє бачити завантаженість маршрутів в розрізі дня, тижня та місяця, що дозволяє приймати оперативне рішення щодо збільшення або зменшення рухомого складу на маршруті", - додав Деркач.

Також АСОП дозволила обліковувати перевезених пільговиків та відшкодувати перевізнику витрати на перевезення пільгових категорій населення.