Найбільша авіакомпанія Індії Air India оголосила про рекордне для регіону замовлення на 470 нових літаків Boeing та Airbus.

Про це пише ЦТС з посиланням на Аvianews.

Наразі авіаперевізник підписав з виробниками авіалайнерів листи про наміри. Це попередні домовленості, які мають пройти етапи затвердження всіма сторонами.

У разі схвалення угод, Air India отримає 220 літаків від Boeing та 250 літаків від Airbus для оновлення та розширення середньомагістрального та далекомагістрального флоту.

Замовлення від Boeing включає: 190 літаків 737 MAX середньої дальності, 20 літаків 787 Dreamliner для дальніх відстаней, 10 літаків 777-9 для дальніх відстаней.

Замовлення від Airbus включає: 140 літаків A320neo середньої дальності, 70 літаків A321neo середньої дальності, 40 літаків A350 для дальніх відстаней.

Усі типи літаків, які замовила Air India, відносяться до авіалайнерів нового покоління. Їхня каталожна вартість перевищує 100 млрд доларів. Утім, авіаперевізник заплатить нижчу ціну, оскільки виробники надають суттєві неоголошені знижки на великі замовлення.

Наразі авіакомпанія використовує 100 літаків Airbus та Boeing, середній вік яких складає 10 років.

Перший новий літак в рамках нового замовлення Air India планує запустити в роботу вже наприкінці 2023 року. Основна частина авіалайнерів буде поставлена, починаючи з 2025 року.

Хоча Air India вже є приватною авіакомпанією, такі величезні угоди мають політичне підґрунтя, оскільки впливають на відносини з іншими країнами.

Отже, замовлення одразу і Boeing, і Airbus дозволяє Індії покращити відносини зі США та Європейським Союзом. За таку послугу Air India може отримати преференції від своєї держави.

Прем’єр-міністр Індії Наренда Моді під час переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що угода поглибить співпрацю між Індією та Францією, де збирається більшість літаків Airbus.