Європейський Союз запропонував запровадити новий пакет санкцій проти білорусі за її роль у підтримці вторгнення росії в Україну. 

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Запропоновані обмеження відповідатимуть більшості санкцій, які Євросоюз раніше запровадив проти росії, включаючи заборону на імпорт ключових технологій та ліміти в енергетичному секторі країни.

"Рф використовувала білорусь як стартовий майданчик для нападу на Україну в лютому 2022 року. Війська агресора продовжують дислокуватися в країні. Окрім того, росіяни продовжують націлювати ракети в Україну з території білорусі та регулярно проводити спільні навчання біля українських кордонів", - йдеться у повідомленні.

Запропоновані заходи включатимуть: заборону на експорт товарів і технологій подвійного значення, які використовуються у військових цілях і можуть підвищити промисловий потенціал країни; санкції щодо нафти, вугілля, металопродукції та золота; торгові обмеження щодо предметів розкоші, інвестицій та надання певних послуг; заходи, які вдарять по авіаційному та енергетичному секторах країни та ключових джерелах доходу.

Подібно до санкцій, запроваджених проти рф, обмеження передбачають виключення щодо ліків, сільськогосподарської та харчової продукції, а також пільги для відповідних фінансових операцій за участю осіб, які потрапили до санкційного списку.

Для схвалення запропонованих заходів потрібна підтримка всіх держав-членів. ЄС також працює над 10-м пакетом санкцій, спрямованих проти росії, та обмеженням цін на російські нафтопродукти.