"Нова пошта" в межах співпраці придбала для ДСНС роботів-саперів Fifish для підводного розмінування на п’ять мільйонів гривень.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію компанії.

"Завдяки ним піротехніки знешкодять боєприпаси, які залишилися на дні водойм після активних бойових дій у Миколаївській області", - йдеться в повідомленні.

Такі роботи виявляють вибухонебезпечні предмети у водоймах та передають саперам точні координати їхнього місцезнаходження.

За допомогою спеціальної "роборуки" прилад може рухати боєприпас або розташувати поряд із ним детонатор, аби згодом знешкодити. Робот оснащений VR-окулярами. Завдяки їм сапер бачить, що відбувається під водою, і скеровує прилад у правильному напрямку.

Зазначається, що перші вісім роботів вже передано рятувальникам. Найближчим часом до України приїдуть ще дванадцять роботів-саперів: одинадцять із них "Нова пошта" також передасть ДСНС, а один зразок залишиться Асоціації роботизації України задля подальшого вдосконалення. Його доопрацьовуватимуть українські фахівці згідно з вимогами ДСНС. Їхнє завдання - вдосконалити двигун, збільшити час роботи приладу та покращити систему освітлення.  

"Нова пошта" очолила процес з розробки надсучасного робота-сапера для України. Ми взяли на себе відповідальність за фінансовий і технічний напрями, а також за пошук та залучення партнерів. Наше завдання - на основі іноземного робота зробити власний, аби він відповідав усім запитам піротехніків. Окрім того, український робот коштуватиме дешевше зарубіжних аналогів та матиме більше простору для модернізації, оскільки зворотній зв’язок від колег з ДСНС ми опрацьовуватимемо швидше", - розповідає директор з розвитку "Нової пошти" Олексій Тараненко.

В компанії підкреслили, що Україна нині - одна з найзамінованіших країн у світі. Близько 200 тисяч квадратних кілометрів, а це майже третина території держави, потребують розмінування. Тож, на плечі піротехнічного підрозділу ДСНС лягає завдання зі знешкодження рекордної кількості боєприпасів.   

"Ще один із напрямів партнерства "Нової пошти" та ДСНС - матеріально-технічне забезпечення рятувальних бригад. ДСНС України готує списки необхідних товарів, від електронних приладів - до автомобілів, а компанія займається їхнім пошуком, придбанням та доставкою", - додали в компанії.

Снимок экрана 2022-11-02 120400

Снимок экрана 2022-11-02 120338

Снимок экрана 2022-11-02 120349

Снимок экрана 2022-11-02 120310