Загальна черга з вагонів до західних прикордонних переходів станом на ранок 11 жовтня становила 14,6 тис. одиниць, повідомили в АТ "Укрзалізниця".

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Як зауважувалося під час онлайн-наради із перевізниками Румунії та Молдови у вівторок, 11 жовтня, скорочення черги пов’язане з переорієнтацією зернових вантажів на морські порти. Фактична середньодобова здача вантажів через залізничні стики у першій декаді жовтня порівняно з вереснем 2022 року зменшилась на 324 вагони.

"Відкрився зерновий коридор через порти і, відповідно, вантаж пішов на них. Якщо коридору не буде, я більш ніж певен, що ситуація повернеться до того, що ми мали раніше цього року", - вважає директор департаменту управління рухом УЗ Володимир Рущак.

Він також додав, що скорочення обсягів вантажів відбувається на фоні масштабних повітряних тривог, під час яких припиняється робота на прикордонних станціях.

"Вчора та сьогодні у нас дуже масштабні повітряні тривоги. Це не вносить плюс до нашої роботи. Відповідно, під час повітряних тривог роботи зупиняються. Вчора до обіду не працювали, сьогодні знову те ж саме. Але в цілому наявність вагонів на стики зменшується", - повідомив Рущак.

Найкраща ситуація з чергами наразі по переходам з Молдовою, де поїзди "зупиняються лише для зміни тяги".

Натомість, під час наради з перевізниками Угорщини, 11 жовтня, представники УЗ ще раз акцентували на необхідності українських партнерів по перевезенням виконувати узгоджені плани. Зокрема, представниця департаменту комерційної роботи УЗ Юлія Андрійчук повідомила, що для компаній, які не виконують плани, заявки будуть зменшені на 30%.