Кабінет міністрів ухвалив постанову "Про заборону вивезення товарів з України на митну територію російської федерації". Це рішення уряд ухвалив на засіданні 27 вересня, повідомляє Міністерство економіки.

Про це пише ЦТС з посиланням на Forbes.

Постановою передбачається заборонити вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними контрактами, торговельною або країною призначення яких є росія. 

Документ діятиме до дня припинення або скасування військового стану та припинення застосування росією недружніх дій проти України.

"Ми продовжуємо санкційний тиск проти рф. Ця постанова - ще один з багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції - це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому", - зазначила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, з початку війни експорт товарів до рф де-факто було зупинено, але тепер це закріплено і на правовому рівні.

За прогнозами уряду рішення не буде мати негативних економічних наслідків. Адже за даними статистики, за період з березня по червень експорт українських товарів на територію рф становив всього 4,2 млн доларів. Переважно це була продукція з чорних металів на суму 4,189 млн доларів і хімічна продукція на 57 200 доларів. Для порівняння: тільки в січні 2022 року українскі підприємства експортували до росії товарів на 250 млн доларів.