У п’ятницю, 9 вересня, Рада ЄС затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з країною-агресором росією.

Як пише НВ, про це повідомляється на сайті органу.

Таким чином, на громадян рф поширюватимуться загальні правила візового кодексу.

Це рішення ЄС для громадян рф означає:

- збільшення візового збору з 35 до 80 євро

- необхідність надання додаткових документів

- збільшення часу оформлення візи

- посилення правил видачі багаторазових віз.

За словами міністра внутрішніх справ Чехії Віта Ракушана, угода про спрощення візового режиму забезпечує привілейований доступ до ЄС для громадян країн-надійних партнерів, які мають спільні цінності.

"Своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною, у тому числі невибірковими нападами на цивільне населення, росія підірвала цю довіру та розтоптала фундаментальні цінності нашої міжнародної спільноти", - сказав він.

Міністр заявив, що сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій рф та ще одним доказом непохитної прихильності до України та її народу.

Очікується, що рішення буде опубліковане в офіційному журналі у п’ятницю, 9 вересня, та буде застосовуватися з понеділка, 12 вересня.

Нагадаємо, 31 липня міністри закордонних справ ЄС досягли політичної угоди про те, щоб повністю призупинити спрощену процедуру видачі віз громадянам росії. 6 липня відповідну рекомендацію ухвалила Єврокомісія, уточнивши, що рішення стосуватиметься переважно туристичних віз, а щодо журналістів, дисидентів, борців за права людини та тих росіян, які є членами родин громадян ЄС, діятиме більш поблажливий підхід.

Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва вже заявили, що готові вжити "національних заходів", щоб скоротити кількість росіян, які в'їжджають до цих країн, поки ЄС не ухвалить колективне рішення. Проти повної візової заборони виступають деякі країни ЄС, серед яких Німеччина та Франція.