Міністерство інфраструктури України планує розпочати рух суден із портів країни цього тижня у рамках підписаної 22 липня у Стамбулі ініціативи щодо експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом, заявив глава відомства Олександр Кубраков під час прес-конференції.

Про це пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У Стамбулі протягом найближчих двох днів будуть розроблені внутрішні технічні документи координаційного центру, і очікується, що з 27 липня він уже розпочне роботу", - повідомив Кубраков.

Він зазначив, що діяльність координаційного центру полягає в нагляді та координації функціонування гуманітарного коридору, але не поширюється на територіальні води України.

"У територіальних водах України виключно українська влада має компетенції адмініструвати та забезпечувати всі процеси", - наголосив міністр.

Він знову зазначив, що відкриття портів приноситиме Україні додатково близько 1 млрд доларів.

За оцінками Мінінфраструктури, місячний експорт агропродукції може становити 3 млн тонн, тоді як міністр агрополітики Микола Сольський припустив, що він може бути й вищим.

Кубраков наголосив, що безпечне судноплавство в Чорному морі стало можливим завдяки звільненню українськими військами острова Зміїний.

При цьому, за словами міністра, процес розмінування здійснюватиметься виключно в коридорі проходу суднових караванів, і всі каравани супроводжуватимуться рятувальними судами Мінінфраструктури.