Для відновлення аеродрому в Гостомелі, зруйнованого під час атак російських окупантів, необхідно не менше півмільярда доларів. Але керівництво ДП "Антонов" має намір не лише відновити летовище, а і створити вантажний хаб та сервісний центр для технічного обслуговування літаків.

Як пише ЦТС, про це в інтерв’ю Forbes, розповіли в.о. гендиректора держпідприємства Євген Гаврилов та в.о. заступника гендиректора з операційної та адміністративної діяльності "Антонова" Віктор Авдєєв.

"Для реконструкції аеродрому необхідно близько 0,5 млрд дол.", - сказав Авдєєв.

"Це попередні цифри. Йдеться про інвестиції саме у відновлення аеродрому. У цю суму не включено витрати на відновлення парку літаків, які постраждали в результаті окупації Гостомеля російськими військами. Завдано збитків на понад 1 млрд дол. На аеродромі, площа якого приблизно 400 га, живого місця не лишилося", - додав Гаврилов.

За словами Віктора Авдєєва, потрібна повна реконструкція, а по суті, будівництво нового аеропорту. "Мається на увазі, треба побудувати термінал, який дозволить створити в Гостомелі вантажний хаб. Він використовуватиметься насамперед "Авіалініями Антонова". Хочемо підвищити привабливість авіакомпанії за рахунок розширення спектру її послуг, більш функціонально використати парк літаків для міжнародних перевезень. Частину складських приміщень пропонуватимемо в оренду іншим вантажним авіакомпаніям.

Крім того, у Гостомелі буде створено компанію під умовною назвою Antonov Technic, яка забезпечуватиме повний комплекс технічного обслуговування літаків сімейства "Ан" та, можливо, інших типів повітряних суден", - сказав в.о. заступника гендиректора з операційної та адміністративної діяльності ДП "Антонов".

На питання, чи буде новий аеропорт виключно вантажним, Євген Гаврилов відповів: "Плануємо залучити приватні інвестиції для будівництва невеликого пасажирського терміналу, який зможе конкурувати з аеропортом Київ. Цим терміналом буде зручно користуватися мешканцям міст-героїв Ірпінь, Гостомель, Буча та інших прилеглих населених пунктів".

Нагадаємо, керівництво "Антонова" також не полишає планів відновити Ан-225 "Мрія".

Відзначимо, що ще в 2017 році в ДП "Антонов" виношували ідею створення в Гостомелі аеропорту для обслуговування лоукостерів. На той час в держпідприємстві розраховували, що на це знадобиться 1 млрд грн.