В багатьох великих аеропортах Європи в червні спостерігається великий наплив пасажирів, через що утворюються величезні черги, а подекуди доводиться скасовувати рейси. Найбільш критична ситуація склалася в амстердамському Схіпхолі. Аналітики вважають, що в розпал туристичного сезону затори в аеропортах можуть стати ще більшими.

Як пише ЦТС, поточна ситуація склалася через те, що в країнах ЄС було скасовано більшість ковідних обмежень і туристи, що два роки вимушені були обмежувати себе в поїздках через пандемію, масово ринулися подорожувати. Разом з тим, аеропорти та хендлінгові служби, які під час пандемії звільнили частину персоналу, виявилися не готовими до такого стрімкого відновлення трафіку.

Видання Pasazer описує нинішній стан справ в аеропорті Схіпхол. Через нестачу персоналу на контролі безпеки ще перед будівлею терміналу утворюється величезна черга. У зв’язку з тим, що повітряна гавань наразі не може дати ради напливу подорожуючих, аеропорт змушений щоденно відміняти частину рейсів. У розпал туристичного сезону аеропорт відмовиться від прийому 13,5 тис. пасажирів щоденно (це 20% щоденного трафіку).

20 червня аеропорт Брюселя також попередив пасажирів, що на перевірку безпеки, можливо, доведеться очікувати по декілька годин, що може призвести до масових скасувань рейсів або запізнень.

На цьому фоні працівники аеропорту, що відповідають за безпеку, готуються до страйку з вимогами покращення умов своєї зайнятості.

Лондонський аеропорт Гатвік, щоб звести до мінімум хаос в пік туристичного сезону, оголосив, що скасує частину рейсів у літньому розкладі. Підприємство відкрило законсервовану частину терміналу і оголосило набір додаткових 400 співробітників, але навіть з огляду на це очікує напруженого літнього сезону.