Вже котрий рік в Україні ведеться дискусія щодо зниження ставок портових зборів1, адже вони в 2-3 рази перевищують відповідні збори в інших портах регіону та в конкуруючих експортних портах, що здорожчує і так недешеву логістику в Україні і, відповідно, зменшує конкурентноспроможність портів та всієї економіки України. Дискусія навколо портових зборів ускладнюється ще тим, що портові збори є важливим джерелом надходжень до Держбюджету України, оскільки разом із податком на прибуток, 75% чистого прибутку, що його отримує АМПУ з портових зборів, перераховується до Держбюджету у формі дивідендів.

6 вересня 2017 року Уряд України ухвалив рішення знизити з 1 січня 2018 року ставки портових зборів до 20%, при цьому дивіденди будуть зменшені з 75% до 50% чистого прибутку. Це гарний крок на зустріч бізнесу та всій економіці України, проте ні в якому разі не потрібно на цьому зупинятись, адже подальше зменшення портових зборів до конкурентного рівня зможе надати суттєвого імпульсу зростання для економіки України. Очікується, що нова методика розрахунку ставок портових зборів, над якою наразі працює АМПУ та Міністерство інфраструктури України, дозволить ще більше знизити портові збори в Україні.

Рисунок нижче підсумовує розрахунки економічних та фінансових наслідків за різноманітних сценаріїв зменшення портових зборів та зниження дивідендів з 75% до 50%, які виконав проект IFC "Реформування інвестиційного клімату в Україні". Частіше за все відправною точкою при визначенні ставок портових зборів є так званий витратний принцип, іншими словами, ставки портових зборів встановлюються на рівні, коли надходження від портових зборів відповідають витратам на утримання гідротехнічної інфраструктури портовою адміністрацією. Тому, щоб привести портові збори у відповідність із витратами (тобто щоб вони стали "такими, що ґрунтуються на витратах"), неважко підрахувати, що портові збори в Україні можна зменшити на 63%. Тому запропоновані сценарії скорочення ставок портових зборів знаходяться в межах від 10% до 70%, щоб охопити всі можливі варіанти зниження ставок.

Кожен долар, на який ми зменшуємо портові збори, повернеться в економіку у вигляді більших доходів експортерів або виробників

Потрібно пам’ятати, що кожен долар США, на який ми зменшуємо портові збори, повернеться в економіку у вигляді більших доходів експортерів або виробників (в залежності від структури ланцюжків постачання) та споживажів (у випадку імпорту). Потім почнеться рух цих коштів в економіці у формі додаткових прибутків та інвестицій експортерів, трейдерів, сільгоспвиробників, гірничовидобувників і інших виробників та наступних циклів споживання та інвестування – мультиплікаційного ефекту. У підсупмку, зменшення портових зборів на 1 дол. США генеруватиме додаткові вигоди для економіки більше ніж на 1 дол. США. Крім того наслідки від зміни ставок портових зборів доволі масштабні, оскільки основна маса експорту та імпорту, а це більше ВВП України або майже 100 млрд. дол. США в 2016 році, відбувається через морські порти.

З малюнку бачимо, що 20%-е зниження ставок портових зборів залучить в економіку України додаткові 53 млн. дол. США в базовому сценарії, коли не береться можливе зростання вантажної бази. За більш оптимістичного сценарію ("Сценарій зростання" вантажної бази), економіка додатково отримає 262 млн. дол. США, або 0,28% ВВП. Проте більш сміливе зменшення ставок портових зборів до рівня витрат (тобто на 63%), надасть економіці додаткові 825 млн. дол. США на рік, або 0,88% ВВП у випадку "Сценарію зростання". І це може бути суттєвим поштовхом для економіки, зважаючи на теперішні 2% зростання за потрібних для відновлення щонайменше 4-5% на рік.

1111

Цей додатковий дохід для економіки в базовому сценарії генеруватиме недостатній обсяг податкових надходжень, щоб можна було компенсувати очікувані втрати Держбюджету через зменшення ставок зборів. Однак у відношенні до ВВП, цей фінансовий розрив значно менший від економічної вигоди. За 20-відсоткового сценарію, економічні вигоди переважують фінансові втрати (у % від ВВП) вдвічі, а у випадку зменшення тарифів на 63% – навіть у чотири рази. За "Сценарію зростання" додаткові вигоди для економіки забезпечать Уряду ще більші доходи Держбюджету. Таким чином, для Уряду України є всі передумови для більш рішучого скорочення ставок портових зборів.



[1] Йдеться тільки про корабельний, маяковий, причальний, канальний, якірний, адміністративний та санітарний збори.