29 жовтня 2019 року на Інвестиційному форумі в Маріуполі підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ "Укрзалізниця" та ЄБРР, який передбачає співробітництво сторін з метою підготовки IPO "Укрзалізниці".

Цей знаковий документ, який засвідчує формалізацію співробітництва в частині підготовки до потенційного для АТ "Укрзалізниця" первинного розміщення акцій, є важливим сигналом для світової спільноти про готовність України в особі однієї з найбільших державних компаній до раціоналізації бізнес-процесів, підвищення корпоративної та ділової культури, а також залучення інвестицій.

Переваги проведення IPO:

1. "Укрзалізниця" є першою українською державною компанією, яка планує вийти на зарубіжний фондовий ринок і тим самим підвищує інвестиційний імідж країни.

2. Отримання доступу до капіталу інвесторів, що збільшує розмір додаткового фінансування для реалізації ряду інвестиційних проєктів.

3. Покращення ліквідності компанії та прозорості фінансової звітності.

4. Наявність акцій компанії на ринку капіталу дає можливість отримати об’єктивну оцінку вартості компанії.

В рамках виконання меморандуму передбачається співпраця в сфері проведення досліджень, а саме: стратегічні дослідження та рекомендації, аналіз та рішення щодо відокремлення суб'єктів господарської діяльності/підприємств під час підготовки до IPO, аналіз реформи юридичного та регуляторного супроводу, оцінка та посилення практики корпоративного управління.

Є дуже багато питань, на які має дати відповідь дослідження: яку компанію виводити на IPO - холдинг (інфраструктурна, пасажирська та вантажна компанія) чи за прикладом PKP Cargo тільки прибуткову компанію вантажного перевізника? Важливо координувати даний процес з прийняттям законопроекту про залізничний транспорт та зрозуміти, яким чином держава буде субсидувати пасажирські перевезення та утримувати залізничну інфраструктуру. 

Продаж частини пакету акцій "Укрзалізниці" на міжнародній біржі стратегічному чи інституційному інвестору дозволить підвищити якість надання послуг залізничних перевезень, забезпечить модернізацію залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу, що в свою чергу підвищить мобільність економіки України.