Останнім часом в Україні стало модним оголошувати про всілякі масштабні проекти, особливо в галузі інфраструктури. Одним із таких є проект GO Highway. Він передбачає будівництво автомобільної дороги між Одесою та Ґданськом. "GO Highway - новий стратегічний коридор в межах транс'європейської системи, між Балтийським та Чорним морями, між Ґданськом та Одесою", - зазначав ще у квітні цього голова "Укравтодору" Славомір Новак.

Що ж змінилось за півроку? Нещодавно на фейсбук-сторінці "Укравтодору" з'явилась карта майбутнього коридору. На мапі видно, що він поєднує кілька діючих автошляхів. Наприклад, М-14 (ділянка Херсон-Миколаїв-Одеса), М-05 (ділянка Одеса- Умань), М-12 (Умань-Вінниця-Тернопіль) тощо.

23244117_1182685005164748_1059914422627115483_n

На минулому тижні мені довелось проїхатись звичайним рейсовим автобусом двома ділянками майбутнього хайвею. Спершу я проїхав за маршрутом Вінниця-Немирів-Гайсин, згодом Гайсин- Умань. Емоцій від поїздки в мене була купа. Особливо "раділи" мої нирки, які дуже чутливі до ям на дорогах. Під час обох поїздок мене не полишала одна думка "Навіщо Україні такі мегапроекти? Ми не можемо зробити звичайної нормальної дороги".

За цей рік мені довелось побувати в багатьох місцях України. Я був приємно здивований дорогами Волині. Я щиро радів, що нарешті деякі ділянки траси Одеса-Рені стали відповідати статусу "автомобільна дорога національного значення". Це все добре і свідчить про те, що дороги в Україні почали ремонтуватись. Однак до Вінниччини, принаймні, тої частини, де мені довелось побувати, такі тенденції, схоже, ще не дійшли.

Цю песимістичну картину доповнює ділянка траси М-05 між Одесою і Уманню. Особисто я вважаю цю дорогу наочним пам'ятником українському марнотратству. Деякі ділянки цієї автодороги досі вкриті ямами. Але мене найбільше вражають недобудовані шляхопроводи. Їдеш і не можеш надивитись на бетонні колони або на відгалуження, які нікуди не ведуть. Готові майданчики для постапокаліптичних фільмів. На жаль, так безславно закінчився проект з будівництва першого українського автобану.

Сподіваюсь, що новий автобан не повторить сумну історію свого попередника. Інакше, він ризикує перетворитись з GO Highway на чергову "пекельну дорогу" або GO Hellway…