Приватизація аеропорту „Бориспіль“ можлива лише за умови стабільної економічної ситуації та пройденого шляху корпоратизації.

Верховна Рада України IX скликання прийняла в цілому проєкт закону „Про внесення зміни до закону України „Про приватизацію державного та комунального майна“, тим самим, розпочавши нову еру приватизації та реформу управління державними підприємствами.

Що таке приватизація майна державних підприємств?

Це продаж державних підприємств, включаючи земельну ділянку підприємства, інвестору, який, у свою чергу, може зробити підприємство більш економічно привабливим для країни.

Приватизація майна держави є одним із важливих важелів переходу країни до ринкової економіки. При цьому, вона залишає державним органам управління економічні важелі впливу на приватизовану власність, чим забезпечує дотримання інтересів держави та громадян.

Чому приватизація державних підприємств важлива для країни яка знаходиться на етапі розвитку?

Сучасний світ працює в „турборежимі“, а приватний капітал та інвестор робить підприємство більш ефективним, на відміну від держави, яка неспроможна рухатись наскільки динамічно.
 Проте, публічне приватне партнерство не являється магічною формулою. Якщо буде неякісно підготовлений проєкт такого партнерства - підприємство ніколи не зможе стати успішним.

З чого варто розпочати шлях приватизації?

Держава зняла всі мораторії на приватизацію державних підприємств і це великий крок вперед, проте, він має перетікати плавно та виважено.

Україні варто розпочати з реформи корпоративного управління та сконцентруватися на правоохоронній та судовій системі, при цьому, підтримуючи процес корпоратизації.

Але в цьому є декілька проблем. В першу чергу, це популізм суспільства. Адже, іноді громадянам дуже важко пояснювати, що корпоратизація не є подарунком для олігархів.

Що ж таке корпоративне управління?

Корпоративне управління в державних підприємствах - це запровадження стратегічного планування, його розробка та участь держави, як акціонера в затвердженні останнього, призначення наглядових рад та розробка системи заохочення для них.

Корпоратизація підвищує якість послуг, приносить фінансову вигоду для бюджету, чим позитивно впливає на економіку країни, сприяє залученню іноземних інвесторів та в рази зменшує корупційні ризики.

Світова практика показує, що корпоративне управління - один із ключових факторів забезпечення результативного функціонування підприємства.

Саме через вище перечислені переваги, Україна має продовжити процес корпоратизації та плавно переходити до часткової приватизації державних підприємств, залишивши країні стратегічні підприємства.

Чи варто приватизовувати аеропорти?

В авіаційній сфері більш ефективною моделлю є концесія.

Вона залишає шлях стратегічного розвитку, який розробляє держава, і це відноситься не тільки до Міжнародних аеропортів, а й ще всіх регіональних. В рамках цієї розробленої стратегії концесіонер має можливість працювати в конкретно визначений строк.

Світова практика показує, що ефективність приватних аеропортів на 5% вища ніж державних, враховуючи, що державних 2500, а приватних 460 (включаючи корпоративне управління та концесії).

Сьогодні рано говорити про приватизацію аеропорту „Бориспіль“. На мою думку, вона буде доречною лише після корпоратизації, збільшення ефективності роботи та відсутності стагнації економіки.