У квітні з нашим журналістом зв'язався голова "Державіаслужби" Денис Антонюк. Його здивувала новина, яку опублікував портал ЦТС. У ній йшлося про те, що авіакомпанія Czech Airlines (Чеські авіалінії) з 19 травня запускають регулярний рейс сполученням Київ-Кошице-Прага. Антонюк просив добре перевірити достовірність новини, оскільки "Чеські авіалінії" не отримували в Україні для цього необхідного рівня допуску (рейс з проміжною посадкою у третій країні).

Втім, новина була достовірною – рейс виконується досі. Ми тоді здивувалися, як так – через місяць запуск рейсу, продаж квитків відкритий, а в "Державіаслужбі" з цього приводу нічого не знають.

Сьогодні чехи знову застали українців зненацька. Прес-служба приватного чеського залізничного пасажирського оператора Leo Express повідомила порталу ЦТС, що з 16 жовтня запускає власний автобус Мукачеве-Кошице, який буде підвозити пасажирів на потяги до Праги.

На сайті перевізника з'явилася відповідна мапа мережі перевізника, що включає тепер і Ужгород, і Мукачеве. Стверджується, що квитки можна придбати на сайті Leo Express, або вокзалах цих міст (див. карту під постом).

Ми позвонили на вокзал Мукачеве. Там тітонька нам відрізала, що нічого не знає ні про який Leo Express, нового автобуса в Кошице у них немає, а є той який вже вісім років їздить... 

За один рік чехи зробили зручнішими авіаційні та залізничні подорожі між Україною, Чехією та Словаччиною. При цьому Україна не поворохнула і пальцем. Більше того, чехи примудрилися в цьому процесі Україну ігнорувати. Може й правильно.

leo