Турецька державна компанія TÜRASAŞ планує наприкінці 2024 року завершити проектування поїзда, розрахованого на швидкість руху до 225 км/год, щоб розпочати складання на базі вітчизняних компонентів на початку 2025 року та динамічних випробувань наприкінці того ж року.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Розробки ведуться за участю Інституту технологій залізничного транспорту (RUTE), заснованого національним оператором пасажирських та вантажних перевезень TCDD Taşımacılık та Національною радою з наукових та технологічних досліджень TÜBİTAK.

Восьмивагонний швидкісний поїзд повинен відповідати вимогам TSI для пасажирського рухомого складу щодо доступності для осіб з обмеженою мобільністю та рівнем шуму.

У поїзді будуть місця для 584 пасажирів, включаючи двох інвалідів на візках, у кріслах передбачено відкидні столики, розетки для підзарядки мобільних пристроїв. В одному з вагонів буде влаштовано зону бістро.

Туреччина планує власними силами забезпечувати потребу у постачанні швидкісних поїздів.

У березні 2024 року компанія TÜRASAŞ та національний оператор пасажирських та вантажних перевезень TCDD Taşımacılık підписали контракт на постачання 95 електровозів нового покоління E5000.

Перший вітчизняний електропоїзд було введено в експлуатацію у травні 2023 року.