В Румунії у місті Клуж-Напока з населенням близько 300 тис. осіб, розташованому на північному заході країни, відбулася офіційна церемонія початку будівництва першої лінії метро.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Цю підземну Y-подібну лінію колії 1435 мм завдовжки 21 км із 19 станціями планують ввести в експлуатацію у 2031 році, вона пропускатиме до 164 тис. пасажирів/добу.

Лінія з рівнем автоматизації GoA4 розрахована на рух поїздів у безпілотному режимі. Зараз у Румунії діє лише одна система метрополітену - у Бухаресті, столиці та найбільшому місті країни.

Вартість проекту складає 13,7 млрд румунських леїв, він фінансується в рамках національного плану відновлення і сталого розвитку (PNRR): 10 млрд леїв виділить уряд, 1,48 млрд леїв надасть Європейський союз, частину, що залишилася, - місцева влада.

Контракт на проектування та будівництво лінії метро вартістю близько 1,8 млрд євро було укладено у травні 2023 року з консорціумом у складі компаній Alstom, GÜLERMAK та Arcada.

Частка Alstom складає 400 млн євро, компанія відповідає за впровадження засобів електропостачання, сигналізації та зв'язку, встановлення платформних дверей, укладання шляху, оснащення центру управління та контролю, розгортання системи кібербезпеки.

По лінії курсуватимуть 26 тривагонних поїздів, кожен із яких розрахований на перевезення до 540 пасажирів. Метро забезпечить зручне сполучення між центром Клуж-Напоки та густонаселеними приміськими районами.