Президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що країна зберігатиме спокій на фоні можливих планів рф змінити морські кордони в Балтійському морі.

Про це пише ЦТС з посиланням на YLE

"Керівництво держави уважно стежить за ситуацією. Росія не зв'язувалася з Фінляндією з цього приводу. Фінляндія діятиме, як завжди: спокійно та ґрунтуючись на фактах", - заявив він.

Голова парламентського комітету із закордонних справ Кіммо Кільюнен сказав, що керівництво країни дізналося про плани рф лише у вівторок увечері, оскільки Москва не виходила на зв'язок до того, як новини про це були оприлюднені.

"Якщо зміни торкнуться кордону Фінляндії, то вони також вплинуть на зовнішній кордон ЄС і НАТО", - сказав  представник комітету з оборони країни Юкка Копра.

Міністр закордонних справ країни Еліна Валтонен також прохолодно відреагувала на цю новину. "Важливо пам'ятати, що створення відволікаючого фактора також є засобом гібридного впливу. Ми, безумовно, не бачимо тут жодних провокацій на даному етапі, тому що в нашому внутрішньому законодавстві також передбачено, що час від часу, скажімо, протягом 30-річних термінів, морські кордони будуть просто ретельно перевірятися і, якщо потрібно, коригуватися", - сказала вона.

В свою чергу у Міністерстві закордонних справ Литви називають плани росії щодо зміни морських кордонів із Литвою та Фінляндією навмисною ескалаційною провокацією Кремля.

"Подібні дії російської федерації розглядаються як навмисна, цілеспрямована, ескалююча провокація, спрямована на залякування сусідніх держав та їх товариств. Це ще один доказ того, що агресивна та ревізіоністська політика росії становить загрозу безпеці для сусідніх держав та всієї Європи", - йдеться в заяві МЗС Литви.