Авіакомпанія Finnair по 31 травня призупиняє щоденні рейси до естонського міста Тарту. За цей час в аеропорту Тарту мають встановити альтернативне обладнання, яке дозволятиме літакам заходити на посадку, не використовуючи сигнал глобальної системи позиціювання (GPS).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Finnair.

Останнім часом росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх кордонів. У ніч проти п'ятниці, 26 квітня, літак компанії Finnair, що прямував зі столиці Фінляндії Гельсінкі, не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку росії й повернувся до Гельсінкі.

В аеропорту Тарту немає систем, які б дозволяли приземлитися без GPS, а Талліннський аеропорт вночі не був готовий прийняти рейс.

Зазначається, що перешкоди GPS, які є досить поширеними в цьому регіоні, впливають на зручність використання цього методу заходу на посадку і, отже, можуть перешкоджати заходженню на посадку і приземленню повітряного судна.

"Безпека польотів завжди є нашим головним пріоритетом, і оскільки для заходу на посадку в Тарту наразі потрібен сигнал GPS, ми не можемо летіти туди в разі перешкод GPS", - зазначили в Finnair.

З 2022 року зросла кількість перешкод сигналу GPS, особливо поблизу Калінінграда, Чорного моря, Каспійського моря та Східного Середземномор’я. Як правило, перешкоди GPS не впливають на маршрути або безпеку польотів, оскільки пілоти добре знають про це, а літаки мають альтернативні системи.

Нагадаємо, ЦТС писав, що глави МЗС Естонії, Литви та Латвії звинуватили росію в тому, що вона пригнічує роботу системи GPS. Це створює перешкоди для авіації в районі Балтійського моря.