У Червоному морі в районі між Джіддою (Саудівська Аравія) та Джибуті (Східна Африка) пошкоджено підводні комунікаційні кабелі.

Як пише ЦТС, про це повідомляє The Maritime Executive з посиланням на ізраїльське видання Globes.

Інцидент пов'язують із діями єменських хуситів.

За попередньою інформацією, кабелі належать компаніям AAE-1, Seacom, EIG та TGN. Пошкодження призвели до серйозних порушень інтернет-сполучення між Європою та Азією.

16 оптоволоконних ліній у Червоному морі обробляють близько 17% міжнародного трафіку даних, включаючи магістральні лінії, що сполучають Європу з Індією та Східною Азією. Деякі з цих ліній знаходяться на відносно невеликій глибині (90 м) і можуть бути доступні для дайверів.

Рух хуситів поінформований про цю можливість. Нещодавно в одній із соціальних мереж вони опублікували карту цих кабелів, написавши, що щільність телекомунікаційної інфраструктури робить Ємен стратегічним регіоном і попередили про потенційну загрозу підводним об'єктам.

Seacom, власник і будівельник підводного волоконно-оптичного кабелю, підтвердив інформацію про те, що його кабель між Єгиптом та Кенією було перерізано 24 лютого, і попередив, що ремонт може бути відкладений через нестабільну ситуацію в регіоні. "Завдання - знайти власника судна-кабелеукладача, який буде готовий працювати в небезпечних умовах, а також страховика, який покриє військові ризики, поки судно буде біля узбережжя Ємену", - зазначають у Seacom.