Військово-Морські Сили ЗС України у рамках міжнародної технічної допомоги отримали від уряду Королівства Данії автономні гідрографічні комплекси.

Про це пише ЦТС з посиланням на Армія Іnform.

Як розповів начальник гідрографічної служби ВМС ЗС України капітан 1 рангу Роман Гончаренко, цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом, призначеним для зйомки рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору.

Його можливості дозволяють, зокрема, й виявляти підводні об’єкти, що на сьогодні є неабияк важливо для військових моряків.

"Головне завдання багатопроменевого ехолота - збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі. Отримана батиметрична інформація дозволяє знати глибини дна з щільністю через кожен сантиметр. Відповідно, ми можемо знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки наших плавзасобів, варіанти проходу, маршрути переходів суден", - пояснює офіцер.

Також він зазначив, що зазначений комплекс використовується насамперед в акваторіях портів та закритих водних акваторіях. Багатопроменевий ехолот дозволяє отримати інформацію від 1024 променів. Тобто, фактично військові моряки отримують деталізований рельєф дна.

"Цей безекіпажний надводний комплекс виробництва Maritime Robotics (Норвегії), спеціальне обладнання комплексу, зокрема багатопроменевий ехолот SeaBat T51, виробництва компанії Teledyne Marine (Данія), яка є одним з провідних виробників гідролокаторів та ехолотів різних типів, а також навігаційного обладнання. Він значно посилить спроможності у вивченні морського дна, що іноді має вирішальне значення для безпеки мореплавства та захисту довкілля", - додав Гончаренко.

3-16

2-18

golovna-12

5-12