Оператор громадського транспорту Великого Гельсінкі - Helsingin seudun liikenne (HSL) - майже на рік раніше запланованого терміну відкрив для пасажирів лінію трамвая, що з'єднала райони Ітакескус на сході столиці та Кейланіємі в південно-східній частині Еспоо.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Плани створення лінії з'явилися ще в 1990 році. Проект Raide-Jokeri був затверджений в 2016 році, а будівництво почалося в червні 2019 року.

Потрібно було побудувати п'ять мостів над автомагістралями і прокласти тунель завдовжки 300 м в районі Паттерінмякі. Укладання шляху завершилося у серпні 2022 року, а тестові поїздки - у вересні 2023 року.

Загальна вартість проекту становила 562 млн євро, включаючи рухомий склад та депо - національний уряд виділив 84 млн, решта витрат покрила влада Гельсінкі та Еспоо 65% і 35%.

Компанії Škoda Transtech (фінський підрозділ чеської компанії Škoda Transportation) було замовлено 29 низькопідлогових вагонів трамваю ForCity Smart Artic X54.

Кожен п'ятисекційний вагон завдовжки 34 м розрахований на перевезення до 214 пасажирів, з яких 78 можуть сидіти. На даний момент поставлено 15 вагонів трамвая, вони курсують із інтервалом 10-12 хв. Після повного завершення постачання інтервал руху складе 6 хв.

Нова лінія трамвая замінить найбільш завантажений у регіоні Гельсінкі автобусний маршрут 550 із щоденним обсягом перевезень до 40 тис. чоловік. Згідно з прогнозами, до кінця 2023 року загальний обсяг пасажирських перевезень на лінії трамвая становитиме 3,5 млн осіб.