В Японії 7 вересня з космодрому Танегасіма успішно стартувала ракета-носій H-IIA.

Як пише ЦТС з посиланням на японське аерокосмічне агентство JAXA, ракета вивела в космос рентгенівську обсерваторію X-ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM) та посадковий модуль для дослідження Місяця Smart Lander for Investigating Moon (SLIM).

3fce5f0bcb682f08c1899fe922c24911

Місячний посадковий модуль SLIM має відпрацювати технологію високоточної посадки апаратів у межах 100 метрів (а не кілометрів, як завжди) від запланованої точки на поверхні природного супутника Землі. Під час спуску він вивчатиме кратери та рельєф Місяця, а також проведе хімічні дослідження. Посадка модуля на Місяць передбачається за 3-4 місяці.

Нагадаємо, що індійський посадковий модуль "Вікрам" автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan-3 ("Чандраян-3") 23 серпня зміг успішно сісти на поверхню Місяця.

Індія стала четвертою країною в світі, яка посадила свій апарат на Місяць. До цього це змогли зробити лише США, СРСР та Китай.

За декілька днів до цього росія намагалася доправити до Місяця свою станцію "Луна-25". Але спроба виявилася провальною - російський космічний апарат розбився об поверхню планети-супутника Землі.