В Сполучених Штатах розглядають різні варіанти забезпечення морського експорту української агропродукції після виходу росії з зернової угоди. Нібито не виключають і варіант військового захисту суден, що йтимуть з та до портів України.

Як пише ЦТС з посиланням на NV, про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Зокрема, американські журналісти повідомляють, що США обговорюють із Туреччиною, Україною та її сусідами розширення альтернативних маршрутів експорту українського зерна. План, який підтримує Вашингтон, передбачає, щоб до жовтня Україна могла експортувати Дунаєм 4 млн т зерна на місяць. Основну частину зерна, згідно американського бачення, відправлятимуть річкою і через Чорне море до прилеглих румунських портів, а потім переправлятимуть в інші пункти призначення. Як пише WSJ, "хоча цей маршрут повільніший і дорожчий, він міг би стати альтернативою Чорноморському коридору".

У такий спосіб Сполучені Штати з європейськими партнерами готуються до сценарію, за якого країна-агресор не повернеться до зернової угоди, що завадить експорту збіжжя врожаю поточного року.

"США розглядають усі потенційні варіанти, зокрема військові рішення, для захисту суден, які прямують в українські порти на Дунаї та з них, сказав представник Вашингтона, але відмовився конкретизувати ці варіанти або повідомити, які країни братимуть у цьому участь", - сказано у статті.

За словами американських посадовців, обговорюються варіанти підвищення ефективності дунайського маршруту. Але очільник Бюро USAID у справах Європи та Євразії Ерін Елізабет Маккі раніше заявила, що ці зусилля не замінять чорноморські порти і є лише "тимчасовою альтернативою".

Нагадаємо, що раніше в польському Інституті міжнародних відносин (PISM) зазначили, що зернова угода, хоча і відіграла позитивну роль на певному етапі, фактично, санкціонувала під егідою ООН морське ембарго з боку країни-агресора щодо України, дозволяючи росії в односторонньому порядку блокувати міжнародний морський шлях у Чорному морі. Тому потрібне не повернення до формату зернової угоди, а повне розблокування морських торгових шляхів у регіоні.

Для реалізації цієї мети, на переконання експертів, необхідний комплекс заходів, як у вигляді зміцнення оборонних потужностей України, щоб захистити судноплавні шляхи та морські порти, так і спільні дії міжнародної коаліції по нейтралізації агресивних дій росії на морі.

Зокрема, потрібне ініціювання переговорів між зацікавленими державами та партнерами України щодо створення міжнародної "коаліції охочих" для захисту торговельних суден, які прямують до та з українських портів Чорного моря.