За останні дні Сили оборони України здійснили декілька спроб атакувати кораблі Чорноморського флоту росії, які заважають вільному судноплавству у Чорному морі.

Як пише ЦТС, про результативність цих спроб наразі говорити складно, адже українська сторона ці події не коментувала, а інформація надходила лише від російського військового відомства.

Зокрема, 1 серпня, Міноборони рф повідомило про атаку трьох безекіпажних катерів на російські кораблі "Сергей Котов" і "Василий Быков", які знаходилися в 340 км південно-західніше Севастополя. Надводні безпілотники нібито були знищені.

25 липня це ж міністерство повідомило, що двома українськими надводними дронами було атаковано згаданий вже патрульний корабель "Сергей Котов", який знаходився в 370 км південно-західніше Севастополя. Спроба, нібито, також була безуспішною.

27 липня ФСБ рф інформувало про затримання військовослужбовця ВМФ росії, який нібито був завербований українськими спецслужбами та намагався здійснити диверсію на одному з кораблів Чорноморського флоту, що є носієм ракет.

11 червня заявлялося про спробу атакувати морськими дронами російський корабель "Приазов'я".

До цього, 24 травня, була здійснена атака трьома надводними безпілотниками на російський корабель-розвідник "Іван Хурс". "Цей точно отримав влучання", - зазначив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, додавши, що всі ці атаки відбувалися в 130-200 км від Босфору.