Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України заручилося підтримкою проекту USAID щодо відновлення і розвитку інфраструктури, пише ЦТС.

Зазначається, що проект USAID "Економічна підтримка України" допоможе провести експертизу проекту будівництва нового водогону та надасть Агентству відновлення технічну та експертну підтримку в частині підготовки проектної документації по будівництву нових та модернізації діючих пунктів пропуску через державний кордон.

Голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм та директор Проекту USAID "Економічна підтримка України" Тімоті Мадіган домовились про співпрацю у 2 стратегічних напрямках - будівництві водогону до 4 українських областей на півдні країни та розбудові пріоритетних пунктів пропуску на кордоні з країнами ЄС та Молдовою.

Відповідні наміри сторони зафіксували у Меморандумі.

В умовах критичного падіння рівня води у Каховському водосховищі внаслідок підриву росіянами дамби, будівництво водогону є життєво важливим для мешканців Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей. Проект USAID проведе експертизу проекту будівництва нового водогону, за реалізацію якого відповідає Агентство відновлення. Іншим не менш важливим напрямком партнерства буде розвиток експортної інфраструктури, зокрема, модернізація пунктів пропуску через кордон.

Згідно домовленостей, американські партнери допоможуть Агентству відновлення з виготовленням тендерної документації на будівництво, реконструкцію чи капітальний ремонт пунктів пропуску.

Згідно з Постановою Уряду № 280 будівництво, реконструкція, ремонт, утримання та експлуатація пунктів пропуску знаходиться у зоні відповідальності Агентства відновлення.

"Стратегічне партнерство України та Проекту USAID спрямоване на відновлення і розвиток інфраструктури України, збільшення експортного потенціалу та зміцнення економіки в цілому. Наше завдання допомоги країні нарощувати експортні можливості шляхом  розвитку інфраструктури, в тому числі пунктів пропуску через державний кордон. Через війну автомобільні пункти пропуску залишатимуться основними експортно-імпортними воротами країни ще досить тривалий час, тому для нас важливий їх комплексний розвиток. З підтримкою міжнародних партнерів та заздалегідь підготовленими проєктами зможемо розпочати роботи швидше. Підписаний сьогодні меморандум  з Проєктом USAID  визначає чітку візію та напрямок розвитку двосторонніх відносин", - зазначив Найєм.

Згідно з укладеним Меморандумом Проект USAID також сприятиме та надаватиме підтримку Агентству в залученні додаткового фінансування, в тому числі від міжнародних фінансових організацій, для реалізації інфраструктурних проектів та розвитку спроможності управління проектами.

Своєю чергою Агентство відновлення розвиватиме інституційну спроможність для впровадження та реалізації проектів, що фінансуються коштом міжнародних партнерів.